2011. szeptember 29., csütörtök

Na milyen?

Print

Elkezdtem összeszedni a blog tartalmát egy honlapra, hogy átláthatóbb legyen és könnyebben megtalálja mindenki amit keres. Egyelőre nem kész, tesztelős üzemmódban van, de szeretném a véleményeteket kérni: milyen? legyen vmi másképp?
Pár aloldalt meg kell változtatnom mert elértem a max aloldalak számát és nem fér ki minden, igy kicsit változni fog a struktúra: valószinűleg a kendőmárkás részeket tömöritem jobban.
Nagyon örülnék, ha véleményeznétek az eddig feltöltött részt :)



2011. szeptember 28., szerda

Ki szeretne ronda kendőt látni?

Print

Valójában annyira nem csúnya, de ki olvasná el a bejegyzést, ha azt irnám: újabb Didymos kendő?
Szóval itt egy újabb pamutos modell: lúdláb mintás, azaz Hahnentritt 

Hordozóiskolák

Hordozókendős tanfolyamra szerencsére manapság már sok helyre ill. emberhez mehetünk.
Érdemes tudni, hogy van többféle "Iskola" is, amely elvei szerint oktatják a hordozást.

Magyarországon az alábbiak vannak jelen:
  • Lana, azaz Beli Buba Babahordozó Iskola
  • Ónodi Ági (BBBI -s volt, jelenleg Hordozo.hu, HordozóHáz alapitója és üzemeltetője)
  • Clauwi 
  • Nandu -Babó Krisztina

    Hazaiakról bővebben:
    LANA -itthon: BELI BUBA BABAHORDOZÓ ISKOLA


    A magyar Beli Buba Babahordozó Iskola (a továbbiakban BBBI) a svájci Lana iskola képviselője hazánkban. A svájci Lana Babahordozó Iskola alapitója Suzi Milz
    Magyarországon kivül még Németországban, Ausztriában, Olaszországban -és Svájcban természetesen- érhető el.
    A magyar ágat, azaz a BBBI-t Turi Nagy Éva alapitotta és a mai napig ő vezeti.
    Nemcsak hordozó hanem hordozós tanfolyamvezetői tanfolyamokat is tartanak, igy ma már az ország számos pontján elérhetők "lanás" tanfolyamvezetők. (Lista itt:  Tanfolyamvezetők)
    A tanfolyamvezetők által tartott hordozós tanfolyamok igen sokszinűek: a még pocakos anyukáknak tartottaktól a kisgyermekeseknek valókig. (Tartanak ismertetőket egészségügyben dolgozóknak is -bábáknak, védőnőknek, stb)
    A tanfolyamhálózat svájci honlapja: http://www.tragetuch.ch/


    HORDOZO.HU - ÓNODI ÁGI
    Címlap

    Ónodi Ági alapitotta a hordozo.hu-t ami mára már igen sokszinű: nemcsak weboldal sok hasznos hordozós információval, de webshop és a sok érdekes tanfolyam és előadás is helyet kap itt.
    Az oktatók között pedig -akik a HordozóHázban tartanak tanfolyamokat- ma már nem"csak" Ági és Szabó Vera van, hanem sok más remek szakember. Ám mivel hordozókat képeznek is Ágiék, igy az ország számos pontján tanulhatnak az érdkelődők náluk végzett szakembertől. (Oktatók névsora itt található: HordozóHázasok és a többiek)
    Az alábbiakban a HordozóHázban megtartott tanfolyamokról és egyéb tudnivalókról irok.
    A HordozóHázban is sokféle tanfolyam közül lehet választani. Erről bővebben itt olvashatsz. Továbbá ha ellátogatsz ide, akkor találkozhatsz még eladó és kölcsönözhető hordozóeszközökkel és kiegészitőkkel, szakkönyvekkel és sok mással.

    CLAUWI
    Home

    Német eredetű ez a hordozós iskola, de 2011. nyarától már itthon is találkozhatunk clauwis oktatókkal! Ekkor volt ugyanis az első hazai Clauwis tanfolyamvezetői képzés ahol szerencsére viszonylag sok magyar anyuka szerezhetett oktatói minősitést. (Lista itt) Mindenképpen kiemelném Wellner-Mező Melindát, aki a magyar képzést megszervezte és lebonyolitotta és teszi ugyanezt az őszi képzéssel is.
    Magyarországon kivül egyébként még számos másik országban vannak clauwis tanfolyamvezetők.

    NANDU
    Babó Krisztina vezetésével
    A legismertebb magyar kendő. Ha jól tudom, Babó Krisztina tervezte és forgalmazza is (bababoltokon keresztül persze). Régóta hordozhatunk Nandu kendőben ami a kezdő kendőzők által talán leggyakrabban használt kendő is. Nandus tanfolyamokat a kendő birtokában ingyen látogathatunk, enélkül fizetős. A tanfolyam két blokkos, a baba korénak megfelelően (5 hónapos kor alatt és felett). további információk erről itt találhatók.
    Megj.: jómagam még sosem vettem részt ilyen tanfolyamon, igy információim másodkézből származnak, de többek által találkoztam olyan visszajelzésekkel melyek szerint a tanfolyam nem a legmegfelelőbb, igy nyugodt szivvel a magam részéről sem tudom ajánlani. 

    Külföldön pedig a fontosabb iskolák még:

    Accueil
    (klikk a névre hogy a honlapjukra juthass)

    Hordozás a médiában -egy régi filmben

    Print


    A Hatodik Boldogság fogadója (The Inn of the Sixth Happiness; r. Mark Robson) 1958-as film Ingrid Bergmannal és -tadám- hordozással! 

    A történet szerint a japánok által elfoglalni kivánt kinai városból kell eljutnia a Bergman által játszott Aylwardnak a közeli provinciába -a hegyeken át száz gyerekkel, hogy biztonságos helyre jussanak. A hordozás tehát itt funkcionális szempontból szerepel a filmben, hiszen a megmenteni kivánt gyermekek kicsik és a hordozás segitette őket eljutniuk biztonságos helyre. A film megtörtént eseten alapul: Gladys Aylward valóban élt és megmentett száz gyermeket: nemzeti hős Kinában
    File:Inn Of Sixth Happiness 02(1958).jpeg


    9:19-től és a második videón több helyen is

    Ellevill exkluzivok 2009

    Print

    LE azaz limitált kiadású Ellevill kendők 2009-ből:


    1. Zara green-blue Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    2. Zara beige-black Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    3. Zara blue-light purple Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    4. Zara brown-pink Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    5. Jade brown-yellow Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    6. Jade brown-pink Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    7. Jade beige-black Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    8. JAde brown-plum Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    9. JAde blue-light purple Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    10. JAde orange-purple Kattints ide a teljes kép megtekintéséhez
    11. Zara LE Blue 
    12. ZAra LE peachy 
    13. JAde pink-purple 
    14. Zara brown-yellow 

    2011. szeptember 27., kedd

    Ajánló

    Print

    Találtam két jó linket tradicionális hordozós fotókkal -sokkal és nagyon szépekkel- elérhetőségek a másik blogban, ill itt olvashattok az inuit hordozós kabátról, az amautiról is :)
    Bidjogo mit Kindertragsattel, Dorf Engaburo, Insel Unyokum Grande, 1931 / haabet2003Teishinkō

    2011. szeptember 19., hétfő

    Bababörze -gondolatok-

    Print

    Nem csak Magyarországon volt börzés a hétvége -itthon most rendezték meg a budapesti "nagy" börzét ahol számtalan eladó vett részt: főleg használtruhások, de voltak viszonteladók is, cégek, bár kisebb számmal (ahogy látom, évről évre kevesebben).
    Kölnben is most volt börze, de kicsit más volt...mennyire szeretném, ha egyszer itthon is hasonló kép fogadna egy sima babaruhabörzén -pl ilyen:
    001cebd9
    Fotó forrása: http://pics.livejournal.com/troyakrieg/pic/001cebd9/g67

    Ahol a hordozókendős standok ugyanolyan részei a börzének mint a pelenkások ;-) Ahol nem csoda, ha lát valaki egy kendős (vagy nem kenguruval hordozott) babát... Hát, szép álom...

    Ha Ti is szeretnétek álmodozni és gondolatban a kölni börzén részt venni, abban segithetknek a további fotók amiket a neten találtam

    2011. szeptember 18., vasárnap

    2011. szeptember 15., csütörtök

    Fotók Sandről

    Print

    Fotók jelentek meg az Ellevill Zara Sand kendőről az Ellevill oldalán

    2011. szeptember 10., szombat

    Kis segitség PayPalhoz

    Print

    Ha külföldről szeretnél -mondjuk hordozót- vásárolni, ahhoz majdnem mindenhol szükséges PayPal számla. Ezt könnyen és gyorsan el lehet késziteni online, csak a számitógéped (internettel) és egy (magyar) bankszámla+dombornyomott bankkártya szükséges hozzá. Ezzel fizethetsz akár új, akár használt holmit vásárolsz a neten: a PayPal a magyar számládról vonja le a megfelelő mennyiségű forintot, nem kell átváltanod más pénznemre a pénzed, igy egyszerűbb is sokkal a dolgod (egyéb előnyei is vannak a PayPalos fizetésnek, de ezt irják már magyarul is az oldalukon)
    Ha használt hordozót vásárolsz és PayPallal fizetsz, az eladó kérni szokta, hogy a PayPal költségét -ami elenyésző dij- állja a vásárló. Ennek a PayPal költségnek a kiszámitásához itt van egy segitó-kalkuláló gép (mivel PayPalt nem sűrűn használok, igy azt ellenőrizni sajnos nem tudom, tökéletesen működik-e ez a kalkuláló)


    Tehát ha használtan vennél hordozót egy külföldi fórumról, akkor azzal számolj, hogy az összköltség ezekből tevődik össze: hordozó eladási ára+szállitási költség (kivéve ha azt állja az eladó avagy már beépitette az eladási árba)+PayPal költség+saját bankod dija (átutalási költség)

    Nem kevés pluszdij -spórolsz is ha hazai hirdetésű használt hordozót vásárolsz ;-) 
    Támogassuk a hazai használt-hordozó piacot! 
    (Most amúgy is rég nem látott kinálat található a fórumos használt hordozós adok-veszek részben, árak is nagyon kedvezőek: csúcsszuper kendőkhöz lehet nagyon olcsón jutni :) )

    2011. szeptember 4., vasárnap

    Figyelem!

    Print


    Jön az ősz, a hideg és eső, ha szeretnél felkészült lenni akkor Neked való legújabb összeállitásom ami a hordozós ruhákról szól. Részben irtam erről már, de az összeállitás ennél bővebb. 
    Ha szeretnéd elolvasni az online pdf doksit, akkor:

    •  lájkold a Hordozókat vagy iratkozz fel állandó olvasónak a blogra 
    • és irj kommentet itt a Facebookon, vagy a blogon. 
    • ---> Ha már állandó olvasó vagy illetve már lájkoltál, akkor elég csak kommentet irnod itt vagy ott és küldöm a linket :) 
    Remélem, tetszeni fog Nektek az összeállitás -a pdf konverzióban akadtak nehézségeim, de alapvetően csak egy tördelési hibát nem tudtam megoldani -ezért elnézéseteket kérem, amúgy remekül olvasható a cikk.

    Jön az ősz: hordozótakaró körkép

    Print

    Elvileg jövő héttől hűvüsebb lesz, de ha még nem is ennyire hamar viszont nem is olyan sokára biztosan jól fog jönni egy hordozótakaró -ime egy kis körkép (a sorozat a jövőben további részekkel fog bővülni a tervek szerint)

    Avagy amiket találtam abc rendben
    -tippeket, kimaradtakat irjatok mailben vagy kommentben

    BORA
    Alap vagy extra verziókban kapható

    6 szinben: terrakotta, barna, fekete, orgona, felhőkék, kiwizöld
    80 cm hosszú, kapucnis, nem kötözős-csatos, alul gumirozott, extra modellen zseb is van a hátán
    Vastagság: alap modell: 1 réteg vizlepergetős és 1 réteg polár (kigombolható), extra: ugyanaz csak 2 réteg polárral
    10500,- és 13500,-
    Link: http://www.borameitai.gportal.hu/gindex.php?pg=33753678

    EFFY
    Link: http://effybolt.blogspot.com/2010/01/hordozotakaro.html

    Több szinben: fekete, bordó, barna, rózsaszin, olajzöld, lila, drapp
    Több kivitelezésben: alap, rétegenként kivehető betéttel, kapucnival, plusz betétekkel is kérhető
    Ára: 7500-tól kb 11400-ig (ha jól számolom egy 3 réteges, kivehetős, kapucnis verzió ennyibe kerül)

    GREMESE
    Link: http://www.mei-tai.hu/webshop/?group=5

    Verziók: sima, plusz polár réteggel, dekorral, mindkettővel
    Zsebe, kapucnija van, a plusz polár réteg kipatentolható, szütyővel amibe a takaró rakható
    Több szinben: zöld, szürke, kávébarna, padlizsánlila, a belső polár szine is választható több szin közül
    Ára: 10500,-, 10990,-, 11900,-, 12400,-

    HAJTKA
    Lelőhelyek: Hajtka, MamamiBolt, Babamosoly
    Szinek: többféle, pár, amit láttam: zöld, szürke, sárga, padlizsán, stb
    Verziók: 2 réteg + polár vagy vizhatlan réteg (összesen 3 rétegű) vannak kivehető réteges modellek is


    MAM
    Lelőhelyek: Babamosoly, Mamaja, Tisztababa 
    Verziók: 4évszakos, téli és deluxe (árban kb 9990,-, 11490,- és 12990,-)
    Rétegek: téli verzió: kivül mikroszövet, belül vastagitott polár fleece


    TÜNDÉRPUTTONY
    Link: http://tunderputtony.hupont.hu/24/hordozo-takaro

    Csatos, nem kötözős, himzett külső réteg
    Verziók: I. modell: külső, belső, köztük bélés, kipatentolható, 8600,- II. modell: nem szétszedhető, amúgy ugyanolyan réteges mint az előző modell, 7200,-


    MIÉRT JÓ EGY HORDOZÓTAKARÓ?
    1. Elsősorban arra való, hogy melegen tartsa a babát hordozás közben is: felvesszük gyermekünket a hordozóval (ami lehet kendő, csatos, vagy félvállas hordozó is, mint például egy karikás kendő vagy erszény) és erre rakjuk a hordozótakarót ami melegen és szárazon tartja kicsinket a legzordabb időben is, viszont ha betérünk egy boltba, postára, bárhova, könnyen és gyorsan levehetjük és igy nem izzad meg a kicsi. Hasznos egy találmány :)
    2. Elől és háton hordozásnál is használható, csipőn is (még nem próbáltam) de az egy kis kreativitást és ügyességet igényel. 
    3. Babakocsiban is használható lábzsák helyett vagy autós babahordozóban is -igy máris 2in1 holmink van ;)
    4. Pelenkázó alátétnek is jó, ha házon kivül kell pelust cserélnünk olyan helyen, ahol nincs külön pelenkázásra kialakitott rész avagy kezdetleges vagy csak nem szeretnénk letenni gyermekünket alátét nélkül (és épp nincs nálunk másik alátét)
    5. A legkisebb gyermekeknek hasznos szőnyeg lehet házon kivül, igy biztosan nem fáznak fel -babamama klubokban pl vagy nagyinál és bárhol ahol olyan a szitu. De nagyobbaknak is jó lehet -akár már sétálni tudó gyermeknek is, hiszen ha épp nincs a hátunkon a hordozótakaróra leülhet és nem fog felfázni
    6. A kipatentolható rétegűek használhatók esővédőként is a belső, melegitő polár rétegek nélkül nyáron is!
    Egyéb ötleteket is szivesen veszek :)
    Régebbi cikk a hordozótakarókról itt található

    2011. szeptember 3., szombat

    Zara Nostalgia Silk

    Print

    Zara Nostalgia Silk

    A legújabb selymes Ellevill kendő, hamarosan kapható is lesz, az új kék (Blue Silk) párja.

    2011. szeptember 2., péntek

    Bp16.ker: HordozóHét!!

    Print



    Hétfő: megnyitó 9.30 Kovács Péter polgármester
    10.00 Magyarné Hámori Veronika (baba- és gyermekhordozási tanácsadó, awww.hordozo.hu oktatója): Praktikus és kényelmes-Babahordozás a mindennapokban
    11.30 Mosolyogva mosható pelenkában - Bambio.hu - Tóth Andrea, Kendli Szilvia

    Kedd: 9.15 Ringató - Hazay Annamária
    10.00 Dr. Bagdy Emőke: Hordozás, érintés, egészség
    11.30 Morvay Réka (pszichológus, dúla): Igényszerinti szoptatás

    Szerda: 10.00 Szentpéteri Julianna(EMK tréner): Akkor most kinek is van igaza és ki a felelős (Erőszakmentes Kommunikáció-EMK)
    10.00-12.00 kb. Szabó Vera ( baba- és gyermekhordozási tanácsadó, awww.hordozo.hu oktatója) hordozási tanácsadás
    16.30 MOZGÁSFEJLESZTÉS A CSECSEMŐ KORTÓL A KISISKOLÁS KORIG (Dévény-módszer DSGM, ea. Boros Mónika, Tervezett Szenzomotoros Tréning TSMT, ea. Kulcsár Júlia, Alapozó terápia, ea. Sinákné Kiss Magdolna)

    Csütörtök: 9.30 Manómuzsika
    10.00 Baba-mama elsősegély tanfolyam (Dr Ujvári Fruzsina gyermekorvos (OMSZ, Bethezda gyermekkórház, Gyermek MOK, Dr Komka Zsolt kardiológus(OMSZ, Országos Kardiológiai Intézet), Boldizsár Attila( OMSZ Gyermek rohamkocsi, Gyermekmentőszolgálat)

    Péntek: 10.00 Bisztrai György(nordic walking edző): Hordozós nordic walking - ingyenes oktatás, bemutató edzés
    11.00 Pusztai Gyöngyi (homeopátiás tanácsadó): Homeopátia a családban
    16.00 Kun Eszter (természetgyógyász,spirituális-életvezetési tanácsadó): Hangterápiás játszóház
    16.00 párhuzamosan Kezeslábas babaszínház
    Varázsműhely: Kézműves foglalkozás
    lufis bohóc
    18.00 Tombola



    Változás lehet a programban, erről irok amint hirt kapok :) De Ti is követhetitek a fejleményeket és lájkolhattok is itt: http://www.facebook.com/hordozohet

    Caboo baby carrier

    Print

    Avagy Caboo, de lehet Caboo carrier, Caboo hordozó, avagy Close Caboo (baby) carrier.

    Ez a hordozó pedig nem más, mint a továbbfejlesztett Close hordozó. Hogy miben más? Bevallom, fogalmam sincs. De találtam egy rakat angol nyelvű oldalt a témában, belinkelem ezeket -aztán ha már végre túlleszünk családilag a betegeskedésen és az ovikezdésen visszatérek a témára és kideritem, miben más. Addig is, akinek van kedve, irja meg ;-)

    http://www.mamamibolt.hu/webbolt/rugalmas-hordozokendok/524-caboo-babahordozo.html
    http://closeparentdownunder.blogspot.com/2011/05/caboo.html
    http://www.ethicalshoppingforbabies.co.uk/2011/08/close-caboo-carrier-review-by-josie-elizabeth/
    http://www.ethicalshoppingforbabies.co.uk/2011/06/close-caboo-carrier/
    http://www.kiddicare.com/webapp/wcs/stores/servlet/productdisplayA_31_10751_-1_14564_134092_10001_14564

    MEA Castano

    Print

    Viszkóz bambusszal
    Close window
    Fotó: http://www.facebook.com/pages/Natibaby/122142851143173?sk=wall