2013. május 10., péntek

Hordozós torna, mozgás

Print

Készültök már a nyárra és a strandszezonra? 


A babahordozás már maga is sport, hiszen a gyermek súlyával többet kell vinnünk akkor is, amikor ezt a hordozó kényelmessége miatt szinte nem is érezzük. Aki hordoz, az eleve fittebb, mert hozzászokott a plusz súly cipeléséhez (persze a babakocsi emelgetése is erősít, de az inkább csak karra), és aki még karcsúbb is szeretne lenni, az tornázhat hátibabával is -ráadásul már válogathatunk is a mozgásformák között!

Figyelni természetesen nagyon kell, nehogy túlerőltessük magunkat és hordozottbabás mozgáskor is fontos a megfelelő hordozó megfelelő használata!

Kerüljük a medencét megterhelő mozgásokat és ha valami nem esik jól, ne erőltessük, továbbá szerintem fontos, hogy legalább amikor elkezdünk mozogni, akkor szakképzett tanárnál tegyük ezt és ne feltétlenül otthon a monitor/tv előtt, hiszen ha valamit rosszul csinálunk, sérülésveszélyesen, akkor a tanár azt észreveszi, kijavítja és ha úgy alakul, akkor később már a jó mozgásformát begyakoroltan folytathatjuk otthon is akár (bár a tanár és a többi sportoló anyuka jelenléte jó motiváló erő)

Azt sem hagyhatom ki, hogy ha valaki nem gyakorlott hordozó, esetleg még nem is hordozott vagy csak ismerkedik még a hordozással, akkor csakis olyan helyen mozogjon babával, ahol szakképzett tanár, azaz hordozási tanácsadó segíthet a hordozóeszköz megfelelő használatában! 
(Természetesen megoldás az is, ha először egy tanácsadónál megtanuljuk a hordozóeszközünk megfelelő használatát és utána nyugodtan lehet mozogni is hordozással együtt is)


És ugyan a következőkben ismételni fogom önmagam, de íme még egyszer kérdés-felelet formájában pár fontosabb tudnivaló a hordozós sportolás megkezdése előtt  az alábbi blog FAQ-ját felhasználva:

Mire figyeljünk, milyen hordozási pózban legyen a baba? 
Ugyanarra kell figyelni, mint sima hordozáskor: a gyermek fejének és gerincének kellő megtámasztása a hordozóeszköz által, lábai békalábtartásban legyenek -térdek feljebb mint popója-, elég szoros de ne túl szoros legyen a kötés avagy csatolás, és természetesen a gyermek nézzen a hordozója felé, NE kifelé!

Miért ne legyen a gyermek arccal kifelé a hordozóban?
Torna, mozgás közben sem tesz jót a gyermeknek, ha arccal kifele néz: ortopédiailag ez nagyon nem javasolt. Továbbá mozgás közben (akár torna, akár séta) ha kifele nézne külön súlyként mozogna a gyermek -hiszen nem simul a hordozó személyre-, ami a hordozó személy számára is káros egészségügyileg (megterheli a vállait, medencéjét, hátizmát)

Mindenki más kifele hordozza gyermekét, én miért ne tegyem?
Az ortopédiailag megfelelő hordozás szempontjai nem férnek össze a kifele hordozással, azaz gyermeked nem tudod helyesen hordozni, ha kifelé néz. A kifele hordozás többek között nem tesz jót a gyermek csípőjének, gerincének, nyakizmainak sem. A hordozó személynek sem egészséges, mert a gyermek súlya megterhelőbb, hiszen nem simul a gyermek a hordozó személyre.
Az sem utolsó szempont, hogy sok gyermek a stressz jeleit mutatja, ha kifele fordítva hordozzák.

A cikk folytatását a fenti linken olvashatjátok el angolul 
(aki nem tud angolul, de érdekli a folytatás, írjon egy e-mailt és leírom, miről van még szó a cikkben)


És akkor jöjjön pár mozgásforma

- ha ismertek még mást is, írjátok meg, ne maradjon ki!


Először is a hazaiak:

 A babát is megizzasztja a kismama-spinning
fotó forrása: NőkLapjaCafé





Ha kíváncsiak vagytok a blogban régebben már említett magyarországi babás-hordozós mozgáslehetőségekre, nézzétek meg az alábbi bejegyzéseket:
Maminbaba interjú 12, 3. rész
Babahordozós torna- és tánclehetőségek 2012-ből


És ami itthon még nincs, de ki tudja, előbb-utóbb lehet, hogy lesz...



Babás hula-tánc hol máshol, mint Hawaii-on

forrás
Hullahopp karikázás hátibabával 
(nem tudom, mennyire lehet sikeres a próbálkozás...)


Hátibabás edzés -ezt online letöltheted miután kifizetted, így akár Magyarországon is tornázhatsz így

forrás
Itt is láthatsz pár feladatot, amiket hátibabával végezhetsz el
PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Sling and Dance órák szintén külföldön
forrás


Babywearing Workout- "Nap Time" Yoga Ball Bounce -azaz fitlabdás mozgás amíg a baba alszik (Youtube videó angol kommentárral)



Babywearing zumba -kicsit beremeg a felvétel, de azért látható, milyen külföldön egy hordozós zumba


Babywearing workout -egy kis betekintés egy hordozós edzésvideóba



1 megjegyzés:

Török Ágnes írta...

Szerintem még az nagyon fontos, hogy olyan gyakorlatokat, ami a gátra veszélyesek (pl. hátibabával terpeszbe ereszkedés) keveset csináljunk! :)